🍹Smoothies - bästa mixerrecept

3

Idag är hälsofrågan mycket relevant för alla medvetna människor. Dålig ekologi, stillasittande livsstil, undernäring - detta är inte en fullständig lista över orsakerna till dålig hälsa. Och om det är svårt att påverka lösningen på miljöproblem och det inte alltid finns tid för sport, så åtminstone ägna särskild uppmärksamhet åt din näring och därmed ge stora fördelar för din kropp, alla kan göra. En välsmakande och hälsosam dryck som kallas en smoothie kommer att hjälpa nybörjare inom rätt näring. Vad det är och vad det äts med, kommer vi att överväga mer detaljerat nedan.

Vad är smoothie

Smoothie är en alkoholfri, hälsosam, näringsrik och utsökt dryck gjord av frukt eller färska grönsaker med tillsats av juice, glass, mjölk eller is. Hur man får en så tjock konsistens Faktum är att grönsaker och frukter används helt, så dryckerna är ganska tjocka. Denna cocktail är enkel och lätt att förbereda. Det kan vara en bra snabb frukostidé, ett hälsosamt mellanmålsbyte eller en lätt måltid till middagen. Dessutom kommer vitaminsmoothies inte bara att tilltala vuxna utan också till barn.

Om ett barn är nyckfullt i mat, kommer han säkert att gilla en sådan fruktcocktail. Denna dryck är mycket populär 2020 och finns i menyn för nästan alla anläggningar, men det är inte nödvändigt att gå till ett kafé för att njuta av en vitamincocktail. Vem som helst kan göra en smoothie hemma. För detta räcker det att ha till ditt förfogande blandare och en enkel uppsättning produkter kan du också behöva juicepressom familjen föredrar färsk juice.

Fördelar med användning

Det är mycket svårt att överskatta fördelarna med denna dryck, eftersom smoothies är rena vitaminer. Dessutom inte bara vitaminer utan också fiber. En sådan cocktail kan ersätta en hel måltid, en servering innehåller vanligtvis flera hela frukter eller grönsaker, och mejeriprodukter är animaliskt protein som kroppen också behöver. Smoothies är också bra eftersom du kan kombinera produkter som är användbara för vissa kvaliteter. Användningen av sådana drycker hjälper till att förhindra vitaminbrist hos barn, eftersom de är välsmakande, målade i rika - ljusa färger, vilket innebär att barnet gärna äter dem.

Under graviditeten behöver kvinnor vitaminer och fibrer, som är trevliga och välsmakande för att få igenom en sådan drink, eftersom du kan kombinera vad som helst i den, och detta är väldigt viktigt för den blotta smaken hos blivande mammor.

Under sjukdomsperioden kommer det också att vara mycket användbart för en försvagad kropp att få en näringsrik cocktail av vitaminer, som stöder immunitet och påskyndar återhämtningen. Sådant stöd kommer inte vara överflödigt för dem som aktivt deltar i sport, särskilt om du använder rätt matkomposition.

Till exempel, ingefära och nötter, som en del av drycken, hjälper till att återställa styrkan efter träning, grapefrukt är bra för att bränna fett och selleri kommer att vara användbart för en viktminskningsdiet. Du kan också göra en helt mager smoothie som hjälper dig att diversifiera dietmenyn för vegetarianer.Det visar sig att du känner till egenskaperna hos vissa produkter och använder dem för matlagning, och du kan ha en positiv effekt på kroppen och följa en viss diet med minimalt obehag. Så du kan göra cocktails med frukt och tillsätta proteinpulver, som innehåller nödvändiga proteiner, fetter och kolhydrater.

Skada vid användning

Myntet har två sidor, och när det gäller smoothies finns det fördelar, men också nackdelar. Förutom de ovärderliga fördelarna kan denna dryck också skada hälsan. Till exempel hävdar tandläkare att efter att ha druckit denna dryck finns det ett lager av söt plack på tänderna, som vissa typer av mikroorganismer som lever i munnen använder för deras vitala aktivitet. Och redan har avfallsprodukterna från dessa organismer en skadlig effekt på tandemaljen. Du kan betrakta denna skada som villkorlig, glöm inte att skölja munnen eller borsta tänderna, som efter en vanlig måltid och drick en drink genom ett sugrör.

Nutritionists påminner också om att du inte bör glömma att det i huvudsak är flytande, men ändå - mat, inte en drink. Kontrollera din kost för att undvika problem med överätning och allt det innebär. Var noga med att komma ihåg att, trots näringsvärdet och användbarheten av dessa cocktails, behöver kroppen fast mat för att tarmen ska fungera normalt. Därför är det klokt att ersätta en vanlig måltid med en cocktail och äta din vanliga måltid resten av tiden. Det finns också kontraindikationer för frekvent användning - problem med matsmältningskanalen, ökad känslighet i tänderna.

Förberedelse för matlagning

Innan du fortsätter direkt till beredningen måste du se till att du har allt du behöver. Nödvändiga produkter: färsk frukt, grönsaker och örter, mjölk, juice, is etc. (beroende på receptet du väljer). Ofta är produkterna i recepten utbytbara och om det inte finns någon banan till hands kan du inte tänka på hur du byter ut den, men använd gärna någon annan tillgänglig frukt. Men om du bestämmer dig för att göra en smoothie med en viss effekt på kroppen, måste du följa receptet strikt.

Maten måste vara färsk och tvättas noggrant för att undvika matförgiftning. Smoothies kan göras med både färska och frysta frukter. Egentligen kommer denna process inte att klara sig utan blandareom det finns i ditt kök - inga problem, även i vissa recept är användningen av frukt- och grönsaksjuice underförstådd. Om det är juicepress du kan göra dem på egen hand, om inte, kan du använda köpta, hur man förbereder juicer hemma finns i instruktionerna för juicepressen.

När du använder kommersiell juice och mejeriprodukter som mjölk, yoghurt och mjuk ost, var uppmärksam på utgångsdatumet. Tänk också på att hållbarheten för denna dryck inte är särskilt lång eftersom den inte använder några konserveringsmedel. Smoothies förvaras i kylskåpet inte mer än en dag, och utan den måste drycken drickas inom fyra timmar.

Nödvändiga tillbehör

Om du definitivt har beslutat att inkludera smoothies i din kost fortlöpande, bör inköp av en mixer tas på allvar för att undvika misstag när du väljer ett verktyg.

En mixer är en elektrisk köksapparat vars syfte är att slipa och vispa olika produkter. Det finns flera typer - nedsänkbara och stillastående. Vilken är bättre att välja Båda är lämpliga för att göra drycker, men det är svårt för en nedsänkbar att klara nötter och is. Modeller av denna typ är dock vanligtvis utrustade med ytterligare tillbehör. Glöm inte den här funktionen när du köper en köksassistent för dig själv.Visst kommer utseendet på en ny elektrisk apparat att orsaka en önskan att prova nya kulinariska recept, valet bör stoppas på en modell med maximal funktionalitet och tillräcklig kraft. Viktiga kriterier för att välja en elektrisk apparat är användarvänlighet, tillverkningsmaterial, handtagsbeläggning, skålvolym och naturligt utseende.

Val av dryckeskomponenter

Denna dryck kan tillagas från absolut vilken frukt som helst. Både färska och frysta bär är lämpliga för användning. Det rekommenderas att kombinera frukt- och grönsakskomponenter i en cocktail, för att en ren fruktversion innehåller mycket socker, vilket påverkar produktens kaloriinnehåll.

Hur man väljer produkter för smoothies Svaret är enkelt - frukten ska vara färsk, mogen utan skada.

Grönsaker väljs enligt samma princip. Ingredienser av dålig kvalitet kan orsaka jäsning i drycken, vilket i sin tur kan leda till matsmältningsbesvär. Skummjölk och osötad yoghurt rekommenderas om du letar efter din figur. Allergipatienter och de som är kontraindicerade för gluten och laktos bör noggrant studera sammansättningen av produkterna och se till att receptet inte innehåller komponenter som kan orsaka oönskade kroppsreaktioner.

Lista över de bästa smoothierecepten

Hur man gör en smoothie Du kan göra den själv, enligt ditt eget recept, med de ingredienser du vill ha. När du kommer med dina recept, använd principen: en god dryck består av ett par fasta komponenter, högst två kryddor och en eller två vätskor. Om det inte finns för många av dina egna idéer är det vettigt att använda färdiga och beprövade recept. Nedan följer recepten, bland vilka alla kan hitta ett lämpligt alternativ för sig själva till frukost, lunch, dietmiddag eller istället för en smörgås för ett mellanmål.

Vegetabiliska smoothies

Pumpa + sparris + yoghurt
 • pumpa - 250 g;
 • sparris - 1 st .;
 • yoghurt - 100 ml.

Skär pumpan, skalad och skalad, i medelstora kuber. Häll allt över med yoghurt, mala tills det är jämnt.

Broccoli + sallad + yoghurt
 • broccoli - 150 g;
 • sallad - 50 g;
 • sesamfrön - 10 g;
 • yoghurt - 250 g.

Hacka salladsblad, skär broccoli i små bitar. Lägg grönsakerna i en skål, häll i kefir, tillsätt sesamfrön, slå, du kan tillsätta salt efter smak.

Rödbeta + spenat + sparris + fikon
 • kokta rödbetor - 170 g;
 • spenat - 100 g;
 • sparris - 200 g;
 • fikon - 2 st .;
 • sockerbetor - 150 ml.

Skär sparris med spenat i små bitar, häll över betesaften, hacka. Tillsätt hackade kokta rödbetor och fikon till den resulterande massan av grönsaker, mala igen, du kan tillsätta salt efter smak. Det här smoothie-alternativet är till nytta för hemoglobin.

Morot + äpple + flingor
 • morötter - 1 st .;
 • grönt äpple - 1 st.
 • havregryn - 50 g;
 • kefir - 100 ml;
 • yoghurt (osötad) - 100 ml.

Äpplet kan skalas och skäras om så önskas. Tvätta morötter och hugga också. Lägg äpplet, morötterna, flingorna i en skål, häll i kefir, tillsätt sedan yoghurt, slå allt.

Broccoli + kefir + gurka
 • broccoli - 100 g;
 • grönt äpple - 1 st.
 • gurka - 100 g;
 • kefir - 100 g;

Tvätta alla ingredienser, skär i små bitar, tillsätt kefir och slå.

Frukt smoothies

Jordgubbe + is
 • jordgubbar - 250 g;
 • yoghurt - 350 g;
 • is - 80 g.

Tvätta jordgubbarna, separera stjälkarna. Du kan också använda frysta bär. Häll yoghurt över is och jordgubbar, slå.

Vattenmelon + is
 • vattenmelon - 300 g;
 • mjölk - 80 ml;
 • is - 120 g.

Skär vattenmelonmassan i medelstora kuber. Vik vattenmelonen med mjölk i en behållare, slå. Tillsätt is till den resulterande blandningen och fortsätt slå tills den är jämn. Mängden is kan ökas efter smak.

Blåbär + grönt te + honung
 • blåbär - 300 g;
 • banan - 1 st .;
 • honung - 2 tsk;
 • grönt te - 1 tsk;
 • vatten - 50 g;
 • mjölk 1,5% - 180 ml.

Häll grönt te med varmt vatten i 4 minuter, töm. Tillsätt honung till det resulterande teet. I blandare vik frukten, häll över mjölken, blanda tills den är jämn. Tillsätt te med honung i frukt- och mjölkblandningen och rör om igen.

Jordgubbe + lin
 • banan - 2 st .;
 • jordgubbar - 100 g;
 • linfrön - 10 g;
 • kefir - 200 ml.

Lägg den tvättade frukten i en skål och vispa tills den är jämn. Häll sedan i kefir med linfrön, slå igen.

Kiwi + persika + juice
 • banan - 2 st .;
 • kiwi - 2 st .;
 • persika - 1 st .;
 • juice (äpple) - 50 ml;
 • vatten - 100 ml.

Skär den skalade frukten i små bitar och lägg i en kanna för att slå. Vispa tills den är jämn, häll sedan i äppeljuice, persika, slå igen tills den är jämn.

Körsbär + blåbär + druvor
 • körsbär - 250 g;
 • blåbär - 50 g;
 • druvor - 50 g;
 • is -120 g;
 • vatten - 100 g;
 • kanel - 1 g;
 • socker - 10 g

Ta bort frön från druvor och körsbär, tvätta. Sätt ihop med blåbär i blandare och mala. Tillsätt is, socker och kanel till den resulterande blandningen, blanda igen. Späd den vispade bärblandningen med vatten.

Hallon + glass
 • hallon (kan frysas) - 250 g;
 • glass - 50 g;
 • mjölk - 150 ml;
 • socker - 1 msk. l.

Mala bären med glass tills den är jämn. Tillsätt mjölk och socker, slå igen. När du använder frysta hallon behöver bären inte tinas.

Smoothies för barn

Banan + honung + kefir
 • banan - 1 st .;
 • kefir - 50 ml;
 • älskling - 15 g.

Häll kefir över honung med banan, slå till jämn.

Jordgubbe + körsbär + mjölk
 • körsbär - 50g;
 • jordgubbar - 50 g;
 • yoghurt - 50 ml;
 • vanillin efter smak.

Tvätta mogna körsbär, ta bort frön. Skölj jordgubbarna, ta bort stjälkarna. Hacka jordgubbar och körsbär, tillsätt sedan kyld yoghurt och vanillin, slå igen.

Ananas + banan + juice
 • ananas (konserverad) -300 g;
 • banan - 1 st .;
 • apelsinjuice -50 ml;
 • ananasjuice - 50 ml.

Skär frukten i medelstora bitar och lägg i frysen i 10 minuter. Lägg de frysta frukterna i en mixer, häll i saften och blanda tills den är jämn.

Banan + blåbär + yoghurt + juice
 • banan - 1 st .;
 • blåbär - 150 g;
 • yoghurt - 150 g;
 • apelsinjuice - 150 ml.

Mala frukterna, tillsätt juice och yoghurt till den resulterande blandningen, blanda igen.

Blåbär + apelsin + havregryn
 • blåbär - 100 g;
 • orange - 2 st .;
 • havregryn - 1,5 msk. l.;
 • ris eller vanlig mjölk - 0,5 msk.

Tvätta blåbär, skal apelsiner. Lägg frukten i en skål, tillsätt flingorna och häll över mjölken, hacka allt tills det är jämnt.

Slankande smoothie

Jordgubbe + kefir + keso
 • jordgubbar - 250 g;
 • kefir - 100 ml;
 • keso - 100 g.

Hacka de tvättade jordgubbarna. Tillsätt kefir med låg fetthalt (kan ersättas med yoghurt), mager keso i den resulterande blandningen. Vispa igen tills den är jämn.

Kiwi + apelsinjuice + yoghurt + honung
 • kiwi - 4 st .;
 • juice - 50 ml;
 • yoghurt - 200 ml;
 • honung - 1 msk.

Skala kiwin, pressa saften från 1 apelsin, lägg allt i en mixer, häll över yoghurt och honung, vispa tills den är jämn.

Hallon + kiwi + kefir
 • hallon - 250 g;
 • banan - 1 st .;
 • kiwi - 1 st .;
 • kefir - 250 ml.

Skala kiwin, skär i bitar, tillsätt hallon och resten av ingredienserna, häll i kefiren och slå till jämn. Kefir kan ersättas med naturlig yoghurt.

Mandarin + yoghurt + honung
 • mandarin - 2 st .;
 • banan - 1 st .;
 • yoghurt - 100 g;
 • mjölk - 300 ml;
 • honung - 1 msk.

Skala mandarinerna och dela upp i kilar, häll över yoghurt, vispa tills den är jämn. Häll mjölk och honung i den resulterande blandningen, slå igen.

Kiwi + äpple + druvor + grönt te
 • banan - 1 st .;
 • kiwi - 3 st .;
 • grönt te - 250 ml;
 • druvor - 70 g;
 • äpple - 1 st.

Skär kiwin i bitar, ta bort frön från äpplet och druvorna, hacka. Häll grönt te i den resulterande massan, rör om.

Avokado + banan + havregryn + mjölk
 • avokado - 0,5 st .;
 • banan - 1 st .;
 • havregryn - 2 matskedar;
 • mjölk - 0,5 msk .;
 • honung - 20 g;
 • kanel - 1 g.

Skala avokadot, mosa det i små bitar. Tillsätt flingor till frukt, hugga. Häll mjölk, honung och krydda med kanel till den resulterande blandningen, slå igen.

Banan + flingor + yoghurt + honung
 • banan - 1 st .;
 • havregryn - 60 g;
 • yoghurt - 100 ml;
 • honung - 1 tsk

Lägg den skalade banan, flingor, honung och yoghurt i en skål. Vispa allt tills det är jämnt. Yoghurt kan ersättas med kefir.

Smoothies för vegetarianer

Vinbär + tofu + mandel
 • vinbär -250 g;
 • tofu (sojaost) - 50 g;
 • banan - 1 st .;
 • mandlar - 30 g;
 • vatten - 100 ml.

Tvätta vinbäret, lägg i en mixer tillsammans med resten av ingredienserna. Blanda allt tills det är jämnt, tillsätt gradvis vatten till önskad densitet.

Persimmon + torkade aprikoser + banan + kokosflingor
 • persimon - 1 st .;
 • banan - 1 st .;
 • torkade aprikoser - 4 st .;
 • kokosflingor - 20 g;
 • vatten.

Ta bort stjälken och frön från persimmonen. Vispa alla ingredienser tills de är jämna, tillsätt i slutet vatten till önskad tjocklek.

Jordnötssmör + mandelmjölk + tofu
 • mandelmjölk - 150 g;
 • tofu - 50 g;
 • banan - 1 st .;
 • jordnötssmör - 1 msk;
 • vatten - 50 ml.

Häll alla ingredienser med mandelmjölk och vatten, vispa tills det är jämnt.

Banan + lin + frön + rismjölk
 • rismjölk - 400 ml;
 • linfrön - 80 g;
 • solrosfrön - 5 msk;
 • banan - 1 st.

Stek solrosfrön, häll alla ingredienser med rismjölk, vispa tills den är jämn.

Grapefrukt + banan + hallon
 • banan - 1 st .;
 • hallon - 200 g;
 • grapefrukt - 1 st .;
 • vatten 250 ml.

Skala grapefrukten, ta isär i skivor. Häll alla frukter med vatten, vispa tills det är jämnt.

Smoothies är läckra fördelar

Sammanfattningsvis kan vi och bör dra slutsatsen att smoothies verkligen är hälsosamma drycker. Deras användning ger din kropp de nödvändiga vitaminerna och ger dig en boost av energi, samtidigt som du inte deponeras "extra centimeter" i midjan. Drycken kan användas som mellanmål, för återhämtning efter träning eller som en del av en viktminskningsdiet.

För alla fördelar med smoothies, kom ihåg att allt är bra med måtta. Du bör inte bli alltför ledsen med cocktails för att undvika tarmbesvär och glöm inte munhygien, smoothies kan skada dina tänder.

Alla som har beslutat att förbereda denna dryck hemma rekommenderas att inte vara rädda för att experimentera med en kombination av produkter. Sluta inte prova beprövade recept, kom med dina egna ursprungliga frukt- och grönsakskombinationer. De mest otroliga och originella smakerna kan bara födas tack vare din fantasi.

3 KOMMENTARER

 1. Jag använde en mixer för att göra en mangosmoothie. Jag är fortfarande inte säker på om det här är en smoothie. Men det blev tjockt.

 2. Informativt läste jag och lärde mig mycket nya saker för mig själv. Bokstavligen sorteras alla aspekter av dessa underbara drycker. Honungs smoothies är de mest ovanliga, det här valet är mer sannolikt för en amatör. För viktminskning använder jag ofta fruktsmoothies, de absorberas väl och kan fungera som ett gott, näringsrikt, sött mellanmål utan tillsats av socker och andra ersättare)

Lämna en recension

Vänligen skriv din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här